Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19. Това се съобщава на страницата му във "Фейсбук". Според публикация, споделена там от семейството му, Пауъл е бил напълно ваксиниран.

Роденият в Ню Йорк Пауъл, който бе на 84 години, е и бивш ръководител на началник-щабовете на САЩ.

Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати помогна за оформянето на основни посоки в американската външна политика в последните години на миналия и началото на този век. Пауъл бе държавен секретар между 2001 и 2005 г. - в първия мандат на Джордж Буш-син, и имаше важна роля преди началото на американската операция в Ирак, свалила Саддам Хюсеин.

През 90-те години, покрай успеха на войната в Залива, известно време бе смятан и за възможен претендент за първи чернокож президент на САЩ. Репутацията му обаче пострада, когато като държавен секретар на Буш предложи неверни разузнавателни данни пред ООН в подкрепа на войната в Ирак, според които Саддам Хюсеин държи оръжия за масово поразяване.

Зад гърба си имаше дълга кариера в армията, служил е и във Виетнам. Бе и първият чернокож съветник за националната сигурност - в края на президентството на Роналд Рейгън (1987-1989 г.). Оглави щабовете (също първи чернокож на поста, а и най-млад заемащ го) по времето на следващия държавен глава, президента Джордж Хърбърт Уокър Буш (1989-1993 г.).

Периодът, в който той заемаше най-високата позиция в Пентагона, бе и изпълнен с редица кризи - от нахлуването в Панама през 1989 г. до операция "Пустинна буря" в Персийския залив (1990-1991 г.).

Дневник