Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви в понеделник, че оценява използването на ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19 при деца на петгодишна възраст, като същевременно предприема стъпки за подпомагане на увеличаването на производството и на обхвата на този продукт.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че ще прегледа данните, включително резултатите от текущо проучване, за ваксината - известна като Comirnaty. Тя вече е разрешена за употреба на тези над 12-годишна възраст в Европейския съюз и САЩ.

Установено е, че ваксината с две дози, базирана на нова иРНК технология, предизвиква силен имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години в клинично тестване с 2268 участници, съобщиха производителите на лекарства миналия месец.

Pfizer и германскит ѝ партньор BioNTech представиха данни за Comirnaty за малки деца миналата седмица.

Докато децата са по-малко податливи към тежко разболяване от COVID-19, те могат да разпространят коронавируса сред други хора, включително тези, които са изложени на по-висок риск от тежко заболяване.

Наред с ваксинирането на деца, регулаторите и производителите на лекарства също обмислят подсилващи дози за уязвимите, подчертавайки необходимостта от увеличаване на производството и разширяване на достъпа до защита от вируса на възможно най-много хора.

ЕМА също заяви в понеделник, че е одобрила още два производствени обекта за производство на ваксината в италианските градове Монца и Анани, като същевременно дава зелена светлина на готовата за дирктна употреба формула на Comirnaty.

Обектите ще произвеждат до 85 милиона допълнителни дози за Европейския съюз до края на 2021 г., каза регулаторът. Pfizer и BioNTech са най-големият доставчик на ваксини срещу COVID-19 за ЕС.

Новата одобрена формула на производителя не изисква разреждане с физиологичен разтвор. Тя също така би позволила по-дълго съхранение и по-лесно транспортиране при температури от 2°C до 8°C. Предлагането ще е в пакет от 10 флакона (60 дози), които може да се съхраняват в обикновен хладилник до 10 седмици. (2 месеца и половина).

Това на практика ще премахне необходимостта от поддържане на скъпата т.нар. студена верига за пренос и съхраняване.

В изявление BioNTech заяви, че новата формула за лица над 12 години ще бъде на разположение на поетапно въвеждане, започвайки в началото на 2022 г.

Дневник