Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад се оттегли от поста си. Това съобщи Държавният секретар Антъни Блинкен, според когото работата на Халилзад се поема от заместника му Том Уест и службата по въпросите на Южна и Централна Азия към Държавния департамент. Оставката следва хаотичното изтегляне на САЩ и други западни сили от Афганистан.

Решението съвпадна и със съобщението от Държавния департамент, че главният инспектор на министерството започва преглед на действията на администрацията на президента Джо Байдън в последните седмици на изтеглянето, включително евакуацията на посолството. Ще се оцени и въпросът с разселването на бежанци.

По-рано "Политико" писа, че Държавният департамент започва разследване на изтеглянето. Уточнява се, че тази институция нарича процедурата "обзор", а не разследване, но ще бъдат внимателно разгледани двата най-болезнени въпроса - извеждането на американци, афганистанци и други (при което имаше жертви афганистанци) и прекратяването на военните операции. Дни преди края на изтеглянето "Ислямска държава - провинция Хорасан" извърши атентат пред летището в Кабул с близо 180 жертви. По-късно САЩ поразиха с дрон цел, погрешно смятана за терористична, а в удара загинаха 10 цивилни; потвърждението отне седмици.

"Не се развиха както бе предвидено"

Дългоодишният дипломат Халилзад, роден в Балх (северен Афганистан) е работил в няколко администрации, включително на президентите Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп. Именно последният го назначи през 2018 г., със задачата основна задача да сложи край на войната. Той бе част от преговорите в Доха, довели до споразумението, съгласно което Съединените щати се изтеглят, а талибаните се задължават да не нападат западните съюзници и да гарантират, че действията им няма да застрашават света, а връзките с терористични организации като "Ал Кайда" ще бъдат прекъснати.

"Политическите уговорки между афганистанското правителство и талибаните не се развиха както бе предвидено," казва в писмо до Блинкен 70-годишният Халилзад. Той вероятно има предвид ангажимента на талибаните да продължат да преговарят с тогавашното, подкрепяно от САЩ правителство. Вместо това те ускориха офанзивата си из страната и се върнаха на власт.

"Причините за това са сложни и ще споделя мислите си по въпроса в предстоящите дни," продължава писмото. По-рано "Ройтерс" цитира бивши и настоящи служители на американската администрация, нарече Халилзад (заради работата му в последните 3 години) лицето на един от най-големите съвременни провали на американската дипломация.

САЩ няма да участват в преговорите в Москва

Снощи Вашингтон заяви и че няма да участва в преговорите в Москва за афганистанската криза, започващи днес. В тях ще се включат, заедно с Русия, Китай и Пакистан. Според говорител на Държавния департамент Нед Прайс проблемът, възпрепятстващ участието, е само "логистичен" (без да уточни), но САЩ смятат форума за "конструктивен" и биха се включили в бъдеще. Между Вашингтон и Москва остава проблемът за това колко дипломати могат да бъдат акредитирани в Москва въпреки преговорите между изпратената в руската столица Виктория Нюланд и няколко руски представители миналата седмица.

Пратеникът на Кремъл по въпросите на Афганистан Замир Кабулов обяви в петък, че са насрочени четиридневни преговори в Москва за "достигане на обща позиция за променящата се ситуация в Афганистан". На същия ден бе осъществен втори (за седмица) атентат в шиитска джамия в Афганистан с десетки жертви. Освен с хуманитарни проблеми и насилие (докато клонът на "Ислямска държава" действа срещу талибаните), страната се сблъсква и с риск от срив на основни услуги като електричество.

Междувременно ООН призоваха другите държави да изпълнят обещанията си и да помогнат на Афганистан. Според говорителя на генералния секретар Стефан Дюжарик набраните до момента средства за справяне с разразяащата се хуманитарна криза са в размер под половината от поисканите от организацията 606 млн. долара. Крайната сума би била достатъчна за помощ на 11 млн. души до края на годината. В много части на страната има проблем с наличността на основни продукти, храни и лекарства.

Дюжарик също така приветства споразумението с талибаните (обявено вчера) да продължи ваксинирането на децата в Афганистан срещу полиомиелит. Това създава възможност кампанията да продължи от врата на врата след редица инциденти. Пакистан и Афганистан сред малкото държави в света, неспособни да овладеят заболяването. През март нападатели убиха три жени в Джалалабад, обикалящи домове, за да поставят ваксина.

Дневник