Жителите на община Шумен от 2022-ра ще плащат с 54% по-висок данък сгради. Общинските съветници вдигнаха днес годишния размер на налога от 1,3 на 2 промила. Ръст има и за фирмите – при тях скокът е от 1,7 на 2 промила.

“За” гласуваха 25 от присъстващите в залата 35 общински съветници. 

Припомняме, че общинската администрация обяви намерението си преди месец, като предложи 3 различни размера на увеличението – 1,5 промила, 1,8 промила или 2 промила.

В докладната за днешното заседание на Общинския съвет обаче бе записан само най-големия размер – 2 промила.

Зам.-кметът по финанси Татяна Костова аргументира това искане с мотива, че с по-голямото увеличение ще могат да се финансират важни за общината дейности. Очакван е ръст на постъпленията от 918 хил. лв., който ще се разпредели на 3 равни части, като по 300 хил. лв. ще отидат за благоустрояване на града, за гробищния парк в Шумен и за малките населени места.

Гласуването не мина без дебат. Общинският съветник от ГЕРБ Камен Андонов изненада собствената си парламентарна група, като заяви, че увеличение от 1,3 на 2 промила е гавра с гражданите в навечерието на коледните празници. Той веднага бе атакуван от колегите си Борислав Беджев и Светлозар Начев. Сунай Садък от ДПС пък нарече изказването на Андонов популистко. Даниела Русева поиска да се даде възможност, ако предложението на администрацията за 2 промила не мине, съветниците да могат да гласуват по-малко увеличение.

До гласуване на алтернативни варианти обаче така и не се стигна.

ШУМ.БГ