Убийството на десет души от гръцки произход при руски бомбардировки стана повод да се разрази напрежение между Атина и Москва, но и подтикна правителството на премиера Кириакос Мицотакис да вземе решение за военна подкрепа на украинското правителство.

Според "Катимерини" Гърция изпраща на Украйна не само снаряди, а и автомати тип "Калашников" и ракетни пускови установки. Единият вече отпътува за Полша, откъдето оръжията ще достигнат Украйна, другият предстои да излети, за Варшава бяха изпратени и самолети с хуманитарна помощ.

Мицотакис осъди в "Туитър" атака на Русия срещу пристанището Мариупол и смъртта на "невинни цивилни от гръцки произход".

Москва твърди, че не е бомбардирала нито села, нито други населени места, но Атина смята това за "фалшиви новини".

Гръцката диаспора в Украйна наброява около 100 хил. или повече, включително в Мариупол.

Румъния също ще изпрати гориво, муниции, жилетки, каски, друго военно оборудване, храна и вода. Помощта е на стойност 2.5 млн. евро.

Според украинските гранични власти също така румънската страна ще вземе с линейки деца, бременни жени и възрастни, които чакат на дълги опашки, за да пресекат границата през североизточния пункт Сирет, за да бъдат те настанени в граждански и военни болници.

    "Православни бомби убиха православни етнически гърци."

Александрос Папайоану, говорител на външното министерство на Гърция

Дневник