14 номинации за присъждане на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура за 2021 г. са постъпили до крайния срок, става ясно от публикувания списък с предложения на сайта на Общинския съвет.

Предложени за наградата са творци и колективи в 7 от 10-те категории. Не са постъпили номинации в категориите „танц“, „фотография, видео и кино творби“ и „архитектура“.

Най-много са номинираните в категорията за литература. 5 са предложенията – 2 за индивидуален приз и 3 за колективен. Номинирани са Аксиния Михайлова за избрани стихотворения „Изкуството да се сбогуваш“ (индивидуална) и Мартин Маринов – за романа „Завинаги“ (индивидуална). За колективна награда в областта на литературата са предложени: авторите на литературния алманах „Златоструй“, клуб „Български език и творчество“ за книгата „Детско онлайн творчество“, ХГ „Елена Карамихайлова“ за монографията „Имена в българското изкуство от Шумен“.

Три са предложенията в категорията „публицистика и журналистика“, като и трите са за колективна награда. Това са: Деница Узунова за книга-албум „50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, екипът на Общински медиен център - Шумен и клуб „Български език и творчество“ към НЧ „Добри Войников-1856“.

Две са направените номинации за дейци на културата и дарители – Николай Николов (от НЧ „Добри Войников", индивидуална) и колективът на НЧ „Асен Златаров-1872“ (колективна).

В останалите категории има само по едно предложение.

В категорията „театър“ номинацията е  за екипа на спектакъла „Михал Мишкоед“, ДКТ „В. Друмев“. В категорията „изобразително изкуство“ за Александър Величков, в категорията „приложно изкуство“ за Ирина Василева, в категорията „музика“ за Дуо „Con Anima“ - Виктория Стефанова - флейта и Евридика Вълчева – пиано.

Решенията за удостояване с "Наградата на Шумен" се взимат от жури в състав от 15 души. В него влизат 7 изтъкнати творци от различните изкуства, дейци на културата, мениджъри, живеещи в Шумен, предложени от творческите гилдии и сдружения, членовете на ПК "Култура, културно-историческо наследство, интеграционна политика и вероизповедания" и един представител на Дирекция "Просвета, култура и младежки дейности" на общината. Председател на журито е председателят на Постоянната комисия по култура.  Гласуването за номинациите е тайно и се взима с мнозинство 50% + 1 от членовете на
комисията.

След това номинациите се утвърждават от комисията по култура и от Общинския съвет.  

„Наградата на Шумен" се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда, която от тази година е 800 лева за индивидуалните носители и 1 000 лева за колективните. Връчва се на 11 май – Денят на Шумен.

ШУМ.БГ