11 са представленията, които тази година ще участват в конкурсната програма на Театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен, който по традиция се провежда от 11-ти до 16-ти май.

Заглавията, които ще се конкурират за наградите на фестивала представи днес на пресконференция селекционерът в направление „Преглед на спектакли“ Светла Бенева. В брифинга участваха и директорът на ДКТ „Васил Друмев“ Димитър Димитров и членът на Управителния съвет на сдружение „Нова българска драма“ Дияна Христова.

„Успях да изгледам на живо или на запис 35 представления през изминалата календарна година. Въз основа на тази обща картина, която разгледах забелязвам много добри посоки – интерес от страна на младите творци към българската драматургия и развитие на българската драма - нещо, от което се оплаквахме, че не се случва в последните години“, отбеляза Светла Бенева.

На шуменска сцена ще се представят спектаклите „Боклук“ на Театър 199, „Монетата“, на Младежки театър, "Тържество на самотата" на театър „Сфумато“, „Цветята“ на театър „София“, „Четири жени без 4 G“ на Общински театър Казанлък, „Деца на света“ на Драматично-музикален център Кърджали, „Активно вещество“ на частната група „Форсмажор студио“, „Гибел или светло бъдеще“ на Драматичен театър – Ловеч, „Една българка“ - моноспектакълът е проект на сдружение „Легал арт център“ София, „Камбаната“ - моноспектакъл на Деян Донков и „Михал Мишкоед“ на ДКТ „Васил Друмев“.

Светла Бенева отбеляза, че се е доверила в избора си повече на драматизации от нови и млади, но надскочили наивността автори. „Заглавията, които ще се представят в Шумен задават въпросите какво стана със света, кой съм аз сега, има ли я любовта или я няма, какво се случи с нас, кои са ценностите, които ни водят или ще ни водят и др. Разглеждат се взаимоотношенията между хората, както и насилието, справедливостта и още много неща от живота“, каза още Светла Бенева.

Според директора на ДКТ „Васил Друмев“ и на театралния фестивал „Нова българска драма“ Димитър Димитров селекцията от заглавия в направление „Преглед на спектакли“ е много пъстра и дава възможност до голяма степен да се видят тенденциите в българския театър. „Най-важното е, че има от какво да избираме“, подчерта Димитров.

Дияна Христова допълни, че освен 11-те представления в конкурсната програма в съпътстващата са включени и три куклени спектакли. „Огненочервена приказка“ на театъра в Търговище, „Работна меца“ на театъра в Силистра и Приказка за принцеси“ на шуменския драматично-куклен театър.

Христова съобщи, че в направление “Авторски прочит” до крайния срок 1 март 2022 година са постъпили 38 текста. Селекционер в това направление е Богдана Костуркова, която до 20 март ще представи своя избор от непоставяни досега пиеси, които ще участват в конкурсната програма на ТФ “Нова българска драма” Шумен 2022.

ШУМ.БГ