Силистренска фирма смята да изгради инсталация за обезвреждане и преработка на опасни отпадъци, нефтопродукти и автомобилни гуми край шуменския квартал “Мътница”.

Инвестиционното намерение на “Емакс” ООД е обявено на сайта на община Шумен. В момента тече 7-дневен срок за писмени становища и мнения на граждани.

Инсталацията ще бъде на площадка до каменната кариера край “Мътница”. Мястото е на 1250 метра западно от последните къщи на квартала. 

Според текста на инвестиционното предложение, обезвреждането на отпадъците ще става с термична преработка чрез топене, изпарение и кондензация. Няма да се извършва пряко изгаряне на отпадъците. На площадка с площ 600 кв.м ще се построи пещ с обем 23 куб.м., в която ще може да се зареждат до 9 куб.м. отпадък. Чрез нагряване с дизелови горелки ще се достига температура до 750 градуса. Димните газове ще се изпускат в атмосферния въздух чрез два комина с височина 12 метра, които ще са с катализатори.

Предвижда се третирането предимно на отпадъци, замърсени с нефтопродукти, маслени филтри, омаслени парцали, както и шредирани пластмаси. Инсталацията ще може да обезврежда обаче и излезли от употреба автомобилни гуми, органични отпадъци, съдържащи опасни вещества, замърсени почви и камъни. 

При термичната обработка могат да се образуват неорганични газове – серен диоксид /SO2/ и въглероден диоксид /CO2/, но те ще преминават през скрубер с варно мляко и ще се очистват до неразтворими утайки. Преработката на автомобилни гуми пък ще отделя сажди, метан и пиролизно масло.

Получаваните след преработката отпадъци ще се предават на лицензирани оператори за последващо третиране. От фирмата твърдят, че от дейността няма да има вредно въздействие върху компонентите и факторите на околната среда, а напротив. Отпадъчни води инсталацията няма да генерира. 

Предстои Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ - Шумен да поиска Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ . Процедурата включва и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.

ШУМ.БГ