Здравният медиатор Ирина Илиева от Шумен бе отличена с наградата „Посланик на доброто“ от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Отличието на Илиева и на още шестнайсет посланици на доброто бяха връчени на официална церемония, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

„Ирина Илиева от години е превърнала работата в лична кауза. Тя работи на терен сред ромската общност на територията на Община Шумен. Приоритет за нея е майчиното здраве и децата в ранна детска възраст“, посочват от ДАЗД.

За трета поредна година ДАЗД отличава хора и организации, които не пестят собствените си сили и време в името на това да бъдат в помощ на друг.

 „Вярвам, че примерите на хора с големи сърца, които жертват себе си и дават кураж на по-слабите или попадналите в беда движат света напред и вярвам, че само така ще победим и проблемите в ежедневието, и световната пандемия и войната в Украйна и каквито и предизвикателства ни поднася живота. Защото светът е в нашите ръце и от нашите думи и постъпки зависи какъв ще бъде той. Нека бъдем добри хора, нека се противопоставяме на злото и градим мирен и пълен с разбирателство живот за нашите деца“, това каза д-р Елеонора Лилова, председател на държавната агенция за закрила на детето при откриването на церемонията „Посланик на доброто“ 2021 г.

Най-малките посланици на доброто за 2021 г. са децата от доброволчески клуб „Заразно добро“ към Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“, Търговище. „Дари усмивка на непознат с бележка“ е една от инициативите на децата, с която повдигат духа на съгражданите си по време на социалната изолация заради COVID-19. Децата разлепват позитивни бележки на различни места в града, за да бъдат забелязани от хората в Търговище. Напиши „Благодаря“ и го изпрати на хората на първа линия в битката с COVID-19 и още редица инициативи на децата носят много радост и поводи за усмивки на всички в града им.

Фондация „За доброто“, които организират кампания и успяват да осигурят стипендии за децата на героите на първа линия – медици и учители, които загубиха битката за живота си. Към момента стипендиантите на фонда са 30 деца на възраст от 3 до 17 г. Те ще получават средствата, докато навършват пълнолетие или до завършването на средно образование.

Вече в списъка на посланици на доброто са и създателите на първия в България и осми в света Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания - Пламен Белчев и Мария Борисова и екипа им, както и Катя Танева, учител в Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Приморско, която организира кампания и обединява усилията на местната общност, за да се помогне на семейство, чийто дом е изгорял при пожар.

Посланици на доброто за 2021 г. са и: д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град; Създателят на българския отбор атлети със синдром на Даун Слав Петков; Социална чайна във Варна; доц. д-р Дончо Дончев от ВМА; Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград; Георги Костадинов от „Гласът на България“; Български червен кръст; Ателие „Прегърни ме“. Фондация „Лазар Радков“; д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве; Ани Салич - за многобройните й благотворителни каузи.

Награди на посланиците на доброто връчиха г-н Иван Ченчев, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към 47-то Народното събрание на Република България, министърът на труда и социалната политика г-н Георги Гьоков, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на младежта и спорта г-н Радостин Василев, заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Иван Кръстев, заместник-министърът на труда и социалната политика г-жа Жулиета Върлякова,  заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Лазар Лазаров, заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов, главен комисар Николай Николов, доц. Михайл Околийски, представител на СЗО в България, членове на Съвета на децата към председателя на ДАЗД и др.

ШУМ.БГ