За поредна година Шумен регистрира намаляване на нивата на замърсяване с фини прахови частици, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Информация за качеството на атмосферния въздух в града се получава от Автоматичната измервателна станция в двора на СУ “Йоан Екзарх Български”. Тя измерва концентрациите на ФПЧ10, серен диоксид, азотен диоксид и озон.

За Шумен е установено превишение на среднодневните норми единствено на  ФПЧ10.

Статистиката показва, че през 2021 г. средногодишната концентрация на ФПЧ10 е малко под 25 g/m3, т.е. значително под средногодишната норма от 40 g/m3. За сравнение през 2015 г. средногодишната концентрация на фините прахови частици е била малко над 41 g/m3. През следващите години се наблюдава постоянно и трайно намаление. Отчита се  намаляване и на броя на превишенията на среднодневната норма от 50 g/m3. Ако за 2015 година превишенията са били 66, то за 2021-ва вече са само 18 броя при допустими 35 за година.

От общината смятат, че заслугата за по-чистия въздух е основно на администрацията.

„Подобряването на качеството на атмосферния въздух в Шумен е в резултат на изпълнението на редица мерки, предприети от общината. В Шумен почти всички обществени сгради се отопляват на природен газ. Създаването на т.н. „синя зона“, оптимизацията на местата за паркиране, на светофарно регулираните кръстовища, замяната на ръчното почистване на улиците с нова, модерна техника в общинското предприятие по чистотата и поддържането на зелените площи също допринасят за подобряване на качеството на въздуха“, се казва още в съобщението на общината.

ШУМ.БГ