Изнесен офис на областния координационен център-Шумен за подкрепа на украински граждани заработи от днес. Той е ситуиран на входа на сградата на Областна администрация Шумен и ще бъде отворен всеки делничен ден с работното време на администрацията, съобщиха от пресслужбата й.

Там на украинските граждани, които са пристигнали на територията на област Шумен, ще бъде оказвана подкрепа и съдействие. Всеки ще може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в областта, регистрация, статут на пребиваване и помощ при осъществяване на контакт с други институции - ОД на МВР, Бюро по труда, регионална дирекция „Социално подпомагане“, Регионалното управление по образованието и Регионална здравна инспекция.

Бежанците ще имат възможност да попълнят на място анкетна карта относно здравословен статус, нужда от медицинска помощ и лекарства, обучение на деца, желание за работа.

От областна администрация добавиха, че са провели разговори с ръководството на община Шумен и е договорено, при засилване на потока от пристигащи украински граждани, да се открие Център за подпомагане на украински граждани в новопостроената спортна зала до градския стадион в Шумен.

ШУМ.БГ