Кукленият спектакъл „Гарджето певец“ представя в неделя ДКТ „Васил Друмев“.  Представлението ще има своята премиера в Световния ден на театър – 27 март. Началото е от 11,00 часа в зала „Патиланчо“.

Постановката на „Гарджето певец“ е по разказа на Светослав Минков. Режисьор и драматург е Съби Събев, сценография и кукли – Павлина Василева, музика – Георги Гарчов. Участват: Вилиана Димитрова, Катрин Лалова и Валери Зарков.

За работата си по кукления спектакъл днес на пресконференция говориха режисьорът и актьорите, сътворили „Гарджето певец“.

„В спектакъла се поставя въпроса за таланта и отговорността към таланта. Разказваме  как гарджето иска да стане певец, но няма достатъчно талант за това, няма потенциални способности за това. В разказите на Светослав Минков, както в басните винаги има поука. Така и ще стигнем до поуката в нашето представление -  че за да осъществиш своето желание трябва да имаш талант или в случая важи поговорката „Всяка жаба да си знае гьола“, което си звучи актуално и в днешно време“, каза режисьорът Съби Събев.

Той допълни, че всичко е направено на база асоциация, че става въпрос за музика и  сценографията е изградена на базата на нотопис, самите кукли са деформирани ноти с оглед на идеята, че когато музиката се изпълнява от неподходящи хора самата тя се деформира.

Според режисьора и артистите представлението не е само за малките зрители, а и за техните родители, баби и дядовци, към които има доста закачки чрез играта на артистите и куклите.

„Чрез моята героиня се осмиват тези свръхамбициозни родители, които тласкат децата към участие в какви ли не школи и творчества, които не винаги са за тях“, заяви Вилиана Димитров.

Освен „Гарджето певец“ за Световния ден на театъра от ДКТ „Васил Друмев“ стартира и конкурс за рисунка на тема "Какво е за мен кукления театър?". Рисунките /надписани на гърба с две имена, години и телефонен номер/ могат да се оставят на място в театъра или снимани като коментар под публикацията за конкурса във фейсбук страницата на ДКТ „Васил Друмев“ до 26 март.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 27 март след премиерата на спектакъла "Гарджето певец".

ШУМ.БГ