Юбилейното 10-то издание на международния детски театрален фестивал „Братя Грим“ ще се проведе тази година и в реална и в онлайн среда. Фестивалът ще се състои на 4 и 5 април. До момента са подадени 14 постановки, като освен от България, ще се представят и деца от Румъния, Кипър, Латвия, Литва и др.

Представленията ще бъдат излъчени онлайн във втория фестивален ден. А на живо, на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ събрани моменти от 10-годишната история на детския фестивал ще представят малчуганите от ДГ „Братя Грим“ в постановката „Скъсаните пантофки“. Тя ще има своята премиера на 4 април от 17,30 часа.

„До последно не бяхме сигурни дали ще проведем фестивала. Той има своите издания на всяка четна година и юбилейното трябваше да се състои преди две години. Заради пандемията отложихме, но сега решихме да използваме и възможностите на интернет и да покажем таланта на децата. Започнахме късно подготовката, както на целия фестивал, така и на представлението на децата от ДГ „Братя Грим“, но се надявам да се справим“, обясни на пресконференция в община Шумен Евгения Михова, директор на детска градина „Братя Грим“, която заедно с Община шумен организира събитието.

В рамките на театралния фестивал ще бъде подредена изложба от детски рисунки на тема „Моята любима приказка“. 205 творби на деца от различни краища на България и света са подадени за участие в изложбата, която ще бъда подредена в шуменския театър преди представлението „Скъсаните пантофки“.

Другото съпътстващо събитие е международен форум за учители. Ще се състои конференция под надслов „Детската градина е училището на бъдещето. Зелени и приобщаващи“. Ще бъдат изнесени 42 доклада, като началото на конференцията е на 4 април от 13,00 часа в зала 363 на сградата на Община Шумен. Докладите на преподаватели от България Румъния, Испания Словакия, Финландия Италия, Кипър, Латвия, Литва и други страни ще бъдат издадени в сборник.

ШУМ.БГ