В търсене на нови решения за стимулиране развитието на туризма в региона областният управител Владимир Йолов предлага да бъдат поставени билбордове на основни пътни артерии по първокласни пътища и автомагистрали в страната, на които да бъдат рекламирани културно-историческите забележителности на област Шумен.

Предложението е направено на работна среща днес в Областна администрация, инициирана от Йолов, на която са присъствали кметове и представители на общините Шумен, Нови пазар и Каспичан, изпълнителният директор на ДП „Кабиюк“ Десислав Десподов, директорът на Областно пътно управление Димитър Ковачев, собственикът на комплекс „Стара Плиска“ Карен Алексанян и заместник-областният управител Николай Колев. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Във връзка с предложението е коментирана и процедурата, която регламентира изграждането и поставянето на билбордове край пътищата съгласно действащата нормативна уредба и възможностите на общините да подкрепят тази инициатива.  

На срещата е взето и решение областният управител да изпрати общо писмо от администрацията и общините до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Националното сдружение на общините /НСОРБ/ с предложения за промени в сега действащата наредба за въвеждане на преференциални такси за общините при поставяне на билбордове с рекламна цел в областта на туризма.   

Друго решение от днешната среща е да бъде изработена цялостна маркетингова стратегия за развитие на туризма с ясно определена дългосрочна визия, приоритети и мерки, като в изготвянето й да се включат всички общини и експерти от тази сфера.

ШУМ.БГ