Допълнителни 900 хил. лв. за МБАЛ и за ремонт на пътя Дивдядово – Мараш – Салманово гласува днес местният парламент на Шумен. С тези средства общинският бюджет за 2022-та надхвърли 125 млн. лв. Предложената макрорамка от администрацията бе в размер на 124 млн. лв.

"За" гласуваха 27 гласа от съветниците, никой не бе против, а 4 се въздържаха.

За болницата ще отидат до 100 хил. лв. от допълнителните пари. С тях ще се купи котел и ще се ремонтира отоплителната инсталация на лечебното заведение. Тези средства са извън 100-те хиляди лева, които първоначално бяха са отделени за техника за МБАЛ.

В свое писмо до общинското ръководство управителят на “МБАЛ – Шумен” АД д-р Димитър Костов е посочил, че ремонтът на отоплителната инсталация ще струва около 480 хил. лв. Според д-р Костов парите могат да се съберат от всички акционери на болницата (общините в област Шумен и държавата) според дяловото им участие в акционерното дружество. Съветниците възложиха на кмета да сключи споразумение с останалите акционери в МБАЛ за придобиване на инвестиция като финансирането й се разпредели според дяловото участие.

От администрацията се съгласиха и приеха това предложение.

По предложение на общинския съветник Данаил Данчев 800 хил. лв. бяха заложени за ремонт на пътя Дивдядово – Мараш – Салманово. От администрацията обясниха, че пълен ремонт на този път би струвал над 5 млн. лв., а сумата е поискана от Агенция „Пътна инфраструктура“ и се очаква отговор след месец юни тази година. Така искането бе прието под условия, ако АПИ отпусне сумата за ремонт, то тези 800 хиляди ще бъдат пренасочени за други дейности.

Предложението му бе гласувано и  прието с гласовете на 22-ма от съветниците, никой не бе против, 14 се въздържаха.

ШУМ.БГ