Над 7 500 физически лица в Шуменско вече подадоха своите годишни данъчни декларации до вчера, когато изтече срокът за получаване на 5% отстъпка, съобщиха от НАП.

Броят им е почти двойно по-голям, отколкото за същия период на миналогодишната кампания - 3 978. 

Това е резултат от двойно по-големия брой подадени по електронен път годишни данъчни декларации сега.  Декларациите през Портала за електронни услуги на НАП, с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП), тази година са малко над 5 500.

Чрез пощенски оператор са подадени 169, а служителите в офиса са приели 1 838 декларации.

От началото на март потребителите се възползваха и от предварително попълнената от НАП данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2021 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 3 май 2022 г.

ШУМ.БГ