15-членно жури, в което влизат общински съветници  и представители на културни институти и творчески обединения разгледа и отся днес предложенията за носителите на Наградата на Шумен за изкуство и култура за 2021 година.

14 бяха номинациите за приза. От тях на вниманието на Общинския съвет, който окончателно гласува кой да получи наградата, ще бъдат предложени 8. Те бяха определени с тайно гласуване от членовете на журито, като всяка една номинация се нуждае от 8 гласа, за да не бъде елиминирана.

Преди началото на вота от списъка бе извадено предложението на Дружеството на писателите в Шумен наградата да получи Аксиния Михайлова за сборник от избрани стихотворения „Изкуството да се сбогуваш“. Причината е, че номинацията не отговаря на част от критериите, посочени в Статута за наградата, а именно, че призът е за творци от Шумен или свързани много тясно с града и творбата им да е от предходната година, в този случай 2021 г. Стихосбирката на Аксиния Михайлов съдържа стихове, писани в периода 190 – 2022 г, а самата книга е издадена миналата година.

Журито бе сезирано, че има нарушение в номинацията от Венцислав Венков, който беше общински съветник и председател на Комисията по култура, а днес присъства на заседанието в качеството си на гражданин.

След изваждането на номинацията на Аксиния Михайлова, членовете на журито гласуваха по останалите предложения.

В раздел „Литература“ 14 гласа получи Мартин Маринов за романа „Завинаги“ - индивидуална награда. 10 от членовете на журито гласуваха за монографията „Имена в българското изкуство в Шумен“ на ХГ „Елена Карамихайлов“ - колективна награда.

В раздел „Театър“ колективната награда ще се присъди на екипа на спектакъла „Михал Мишкоед“ на ДКТ „Васил Друмев“. Номинацията получи 13 гласа.

Колективната награда в раздел „Музика“ е за Дуо „Con Anima“ - Виктория Стефанова - флейта и Евридика Вълчева – пиано. Номинацията получи 11 гласа.

Деница Узунова получава индивидуална награда в раздел „Журналистика и публицистика“ за книга-албум „50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. За това предложение гласуваха 11 от членовете на журито.

Колективната награда в този раздел получава екипът на Общински медиен център, който получи 10 гласа.

В раздел „Изобразително изкуство“ с 11 гласа журито подкрепи Александър Величков, а 12 от членовете гласуваха за Ирина Василев в раздел „Приложни изкуства“.

В раздел „Дейци на културата и дарители“ номинацията на Николай Николов събра 6 гласа, които не са достатъчно да му бъде връчена наградата.

Колективната награда в този раздел отива при екипа на Народно читалище „Асен Златаров-1872“, след като „за“ гласуваха 10 от членовете на журито.

Предстои резултатът от гласуването да се предостави на вниманието на Комисията по култура към Общински съвет, откъдето ще изготвят докладна записка, с която  предложенията ще бъдат вкарани в дневния ред на сесията на местния парламент.

ШУМ.БГ