Запасът на горите в Шуменско непрекъснато се увеличава. Прирастът, който те дават е значително по-голям от обема на дървесината, която се изсича. Няма и болести по дърветата.

Това отчетоха на изнесена пресконференция днес по повод Седмицата на гората /4 – 10 април/ представители на РДГ, СИДП и ДГС.

На няколко места в Парк “Шуменско плато” те показаха райони със зимен дъб, габър и бук, в които се провежда отгледна сеч в млада гора и възобновителна сеч. На територията на Парка са забранени голите сечи. Разрешени са сечи с наполовина по-ниска интензивност  - между 10 и 15%, при която се получава естествено подновяване на гората.

“Запасът на горите непрекъснато се увеличава, въпреки че от доста години в страната не текат  мащабни залесявания. В момента се залесяват основно площи, които са  освободени след голи сечи, след пожари, снеголоми”, каза директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.

“Последният по-съществен проблем бе с върховия корояд във Върбишко, но в резултат на изведените санитарни сечи тези огнища постепенно затихнаха. В момента тече едно стандартно съхнене на дървета и то е в много малък процент и е естествено. Общо в териториалния обхват на РДГ-Шумен през миналата година са изведени санитарни и принудителни сечи на площ от 1200 декара, което е само 0,06% от общата площ на горите. Така можем да направим извода, че санитарното състояние  на горите е много добро”, каза още инж. Гелов.

Ивайло Тодоров от СИДП добави, че тази година планираните залесявания в Шумен и Търговище е на площ около 600 декара. “Горите не намаляват, тенденцията е на малко увеличаване на горските площи”, заяви той.

580 хил. куб. м дървесина е добита през миналата година на територията на цялото СИДП – областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище, като количеството намалява спрямо предходната година. В национален мащаб годишният прираст на горите е около 14 млн. куб. м за м.г., а са изсечени около 7 - 8 млн. куб. м.

В Шуменско не се констатират и кражби на дървесина в големи мащаби. За м.г. 146-те горски и ловни стражари на СИДП и 13-те горски инспектори на РДГ са задържали 450 куб. м незаконно добити дърва за огрев, конфискували са 13 МПС, 47 каруци и 13 моторни триона.

През 2021-ва са извършени общо над 34 000 проверки. Съставени са 514 акта за установяване на административни нарушения.

ШУМ.БГ