31 експерти от дирекции по горите в Шумен, Варна, Сливен и Бургас, както и представители от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ и държавните предприятия започнаха обучение за прилагане на Заарландския метод, съобщиха днес от Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

Целта на този метод е да бъдат отгледани дървета на бъдещето с изключително качествена дървесина, която се продава на много високи цени на световните пазари. Методът е много важен не само от икономическа, но и от екологична гледна точка.

Според лектора на проявата д-р инж. Мартин Борисов, един от водещите лесовъди, опитващи се да наложат Заарландския метод в България, още през 2007 г. наши лесовъди са преминали обучение по проект на ИАГ и Германското дружество за техническо сътрудничество /GTZ/, но методът все още не е наложен у нас, освен само в няколко отдела на източните държавни предприятия.

Заарландският метод вече се е доказал в едноименната немска провинция и Франция, а след обученията през тази година у нас ще започне и тук по-масовото му прилагане. 150 лесовъди от страната ще се включат в семинарите за работа по Заарландския метод, като обучението им се финансира от проект „Земите и горите на орела“, уточниха от СИДП.

ШУМ.БГ