Превишената скорост е най-честото нарушение, което шофьорите са извършили по пътищата в област Шумен през месец март. Установени 3938 превишения на скоростта при общо регистрирани  5728 нарушения.

При проверки през преходния месец за неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 384 водачи, за неправилно спиране и паркиране нарушенията са 610. Глобени са десет шофьори за отнемане на предимство на пешеходец. При проверки в областта са установени 139 водачи, които не са ползвали обезопасителен колан или каска. 373 са били с нередовни пътни документи. 231 са били зад волана на технически неизправно превозно средство. Установени са 36 неправоспособни водачи и 12, които са управлявали след употреба на алкохол. Десет са установените шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Временно отнети са 47 свидетелства за управление на моторни превозни средства, като най-много - 23 са заради водачи, които са нямали задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Прекратена е регистрацията на 28 собственици на пътни превозни средства, заради управление без свидетелство, след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози или е предоставил превозното средство на водач, който не притежава свидетелство за управление.

Санкционирани за неправилно пресичане или пресичане на непозволени места са 11 пешеходци.

През месец март по пътищата в област Шумен са възникнали 44 пътнотранспортни произшествия. От тях пет са тежки, с петима ранени.

ШУМ.БГ