Служителите на ДПП „Шуменско плато“ и РДГ Шумен почистиха районите на заслони „Детелина“ и „Теменуга“ на територията на ПП „Шуменско плато“. Акцията им е посветена на Седмицата на гората 2022, която тази година е под мотото „Аз обичам гората!“, съобщиха от пресцентъра на природния парк.

Двата заслона са едни от най-посещаваните на платото. Почистващите днес установиха  сериозно замърсяване с битови отпадъци около подстъпите към местата за отдих. Сред  захвърлените пластмаси бяха открити и стъклени бутилки, а стъклото е опасно при силно слънчево греене, защото се превръща в лупа и може да предизвика пожар в гората.

От дирекцията на парка припомнят, че в събота – 9 април, Община Шумен и ДПП „Шуменско плато“ организират почистване на града и околностите и призовават гражданите  да се включат. Чували и ръкавици ще се раздават в информационните центрове на Парка, както и пред Общински младежки дом. К

Контейнери за събраните отпадъци ще има на паркинга пред информационния център на платото, след Гроба на курсистите на завоя по пътя към Стария град и на паркинга за тирове пред входа на „Кьошковете“. Ако в района, който се почиства, няма контейнери, чувалите трябва да бъдат изнесени в близост до асфалтовия път.

ШУМ.БГ