Социалният център към Евангелската методистка църква в Шумен отвори вратите и за украински бежанци. Центърът винаги е предлагал помощ на социални слаби шуменци, а сега дава подслон и всякакъв вид подкрепа на украинските бежанци.

Социалният център се намира на ул. „Антим I“ 40 (зад хотел Шумен). Домакини са Ивайло Иванов и Джесика Морис Иванова - пастори в църквата, като за всички дейности им помагат доброволци от България и чужбина.

Освен подслон, Социалният център предлага на украинците, които се намират в Шумен и областта, място, където да се видят със сънародници, да си общуват, да получат храна, хигиенни материали и всичко, от което се нуждаят.

„Ние решихме да отворим този център за украинските бежанци, защото имаше голяма нужда и в Шумен няма такова място, където хората могат да получават помощ, където да се събират. А те имат нужда да бъдат заедно, да се видят и  да получат подкрепа. Виждайки такава липса, се събрахме голяма група хора от различни организации и направихме този център“, разказа Джесика Морис Иванова.

„Хората, които идват при нас са уплашени, разстроени и имат нужда от помощ. И когато я получат виждаме и тяхната благодарност - че има къде да намерят подслон и подкрепа. Това е най-малкото, което ние можем да направим, да помогнем по този начин“, допълни Ивайло Иванов.

В момента в Социалния център нощуват едно дете и 4 жени. Местата за настаняване в сградата са общо 15.

Неограничен е капацитетът на мястото за срещи на украинците, които искат да видят свои сънародници. „От понеделник до петък от 14,00 часа до 18,00 часа всеки един украинец, който се намира в Шумен или областта е добре дошъл при нас, за да си поговори със своите, да получат хранителни продукти, дрехи, пелени, лекарства и други неща, които са им нужни“, каза още Ивайло Иванов.

Джесика допълни, че когато са обявили намерението, много хора от България, и от чужбина са проявили желание да помогнат. Фирми са дарили печки, климатици, хранителни продукти, хигиенни материали, финансови средства. „Благодарни сме много на всички, които ни подкрепиха. Съдейства ни и Областната администрация. Нашето желание да работим с всички интитуции, заедно да помагаме“, каза още Джесика Морис.

Украинците, които са настанени в Центъра и тези, които идват през деня, се включват активно във всички дейности – почистване, готвене и други.

„Имаме направен график и всеки си знае дежурствата. Освен това, всеки дошъл при нас се записва в дневник, като посочва и какво му е нужно, за да можем да го осигурим“, разказа за организацията Ивайло Иванов. В Социалния център се предлага и безплатна пералня, уроци по български и английски език, помощ за работа, психологическа подкрепа, занимания за деца.

Там подслон и подкрепа е намерила Олга заедно с двете си деца – момчета на 6 и 11 години. Тя е от месец в Шумен. „Спокойни сме тук. Благодарни сме. Децата играят. Ние сме от град Черноморск, оласт Одеса. Трябваше да напуснем, защото е страшно при нас, за децата е страшно“, каза Олга. Но и бе категорична, че ще се върне в града си. „Искаме да се върнем, домът ни е там, хубаво ни е там“, допълни Олга.

Тази събота от 11,00 часа Социалният център, заедно с един от парньорите си – скаутската организация в Шумен, ще организират игри и безплатен обяд за укаринските бежанци. Събитието е с начален час 11,00 пред Младежката сфера в Шумен.

Всеки, който иска да помогне, може да се обади на телефоните на Джесика и Ивайло - +359882211453 и +359878823274.

Информация за дейността на социалния център може да се намери и на страницата във фейсбук Центр-допомоги-українським-сiмям-в-Шумене.

ШУМ.БГ