Област Шумен се нарежда на 9-то място сред 28–те области в страната по брой на трудовите злополуки, станали през 2021 година. В Териториалното поделение на НОИ – Шумен са декларирани 97 злополуки за м.г. 7 от тях не са признати за трудови, съобщиха от регионалната структура на осигурителния институт.

На работното място във връзка или по повод на извършваната работа в Шуменско са възникнали 88 трудови злополуки. Има една злополука със смъртен изход. Няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите лица, няма регистрирани случаи с професионално заболяване, допълниха от НОИ - Шумен.
Най-много злополуки са допуснати в  производствената сфера - 20 и в строителството – 9 злополуки.

За първото тримесечие на 2022 г. са допуснати общо 20 злополуки, от които 16 са на работното място и 4 при отиване и връщане от работното място. Съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ през 2021 г. са извършени 14 разследвания,  допуснати с 14 лица, а към 31 март 2022 г. - 4 разследвания.

Най-много трудови злополуки за м.г. са декларирани в териториалните поделения на НОИ в София – град, Варна и Пловдив, където са станали почти половината от злополуките - показател, пряко свързан с нивото на икономическо развитие.

ШУМ.БГ