За шести път Шумен ще се присъедини  към националната хорова инициатива „България пее”. Тази година събитията ще се проведат в различни градове от цялата страна от 15-ти до 17-ти април под мотото „ЗАЕДНО!”, с акцент „Да пеем за мир”!

В Шумен хоровото събитие ще се проведе на 15 април, петък, от 18.30 часа в Зала „Проф. Венета Вичева“. В концерта ще вземат участие 6 хорови колектива - хор при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“ с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова,  диригенти: Димитричка Илиева и Дарина Бошнакова, концертен и подготвителен състав на хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ - Шумен с диригент Деница Узунова, СНЦ Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ с диригент Христо Атанасов, хор „Планинско ехо“ към ТД „Мадарски конник“ и НЧ „Напредък – 1869“ с диригент Наташа Христова, хор „Симеонис“ при НЧ " Напредък-1869"  с диригент Славил Димитров. Специален гост ще бъде смесеният хор „Железни струни“ от гр. Разград с диригент Красен Иванов.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Шумен и на  всички културни институти, представени от хоровите си колективи. Входът за зрители е свободен.

„България пее” е инициатива на Българския хоров съюз, която се осъществява на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

Първото издание на Националната хорова инициатива „България пее” беше проведено през месец април 2016 г. В събитието се включиха 158 състава от 33 града и над 3500 участници. През 2021 година България пее се проведе онлайн, а тази година с нетърпение всички хорове ще се включат в концерти на живо.
Шестото издание на „България пее”

ШУМ.БГ