Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, дует „Ритон“, ансамбъл ударни инструменти „Престо“ са част от изпълнителите, които ще имат концерти за Деня на Шумен и по време на майските културни празници в града тази година.

„През месец май тази година си поставяме и ще трябва да изпълним една амбициозна програма за Деня на Шумен – 11 май и майските културни празници. След прекъсването заради пандемията, сега много художествени и творчески състави са подготвили свои програми. В Шумен очакваме и много гости от страната и чужбина“, каза днес на пресконференция заместник-кметът Найден Косев, който съобщи и част от събитията.

„Основните акценти са поставени върху няколко годишнини, които се отбелязват през 2022 година. Такива са 100 години библиотечно дело, 100 години от основаването на две читалища в общината - „Извор“ село Средня и „Боян Пенев“ в Шумен, 140 години от създаването на фабриката „Шуменско пиво“ и др.“, допълни Найден Косев.

Културни, развлекателни, спортни събития, изложби, научни и образователни конференции започват още в началото на месец май.

На 11 май, когато се отбелязва Деня на Шумен, събитията стартират от сутринта с Час по родолюбие във всички училища и детски градини. След това по традиция пред сградата на Община Шумен ще бъдат издигнати флаговете на ЕС, България и Шумен, ще има тържествена сесия на Общинския съвет. През целия ден за малки и големи ще бъдат организирани забавления. В 20,00 часа на сцена в парка между сградите на общината и библиотеката концерт ще изнесат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“.

Концертът на ансамбъл ударни инструменти „Престо“ от Пловдив е на 10 май, а на дует "Ритон" на 24 май.

Предстоят още театралният фестивал „Нова българска драма“, конкурсът за унгарска и българска поезия, мажоретният фестивал „Мадарски конник“, който ще бъде открит на 14 май и още много други събития.

Всички те ще бъдат публикуване на сайта на Община Шумен след Великденските празници.

ШУМ.БГ