20 лв. на вечер ще трябва да плати човек, ако реши да нощува във вилата на община Шумен, вместо досегашните 15 лв. За общински служители нощувката скача от 12 лв. на 15 лв. За ползването на залата, кухнята и други помещения на вилата от общински служители цената става 5 лв. на човек (досега 3 лв.), а за външни ползватели цената на човек ще е 7 лв., вместо досегашните 5 лв.

Новите по-високи цени за заложени в проект за изменение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Шумен.

С два лева е по-висока и цената за организирано ползване от външни посетители на ресторанта на Общината извън работно време. Ако компания реши да наеме заведението ще трябва да плати вече 7 лв. на човек. Досега цената бе 5 лв. на посетител.

Повишават се и охранителните услуги, които предлага Община Шумен чрез предприятието си „Стопанска и охранителна дейност“.

За обикновена услуга по охрана на общински обекти на месец ще се плаща 1630,90 лв. с ДДС вместо досегашните 1242,49 лв. За охрана на други обекти месечната цена става 1385,18 лв. срещу 1117,56 лв. досега.

Вдига се и почасовото заплащане за тази услуга – 9,88 лв. вместо 6,24 лв. През тази година общинското предприятие ще охранява 42 обекта.

Като причина за вдигането на цените на тези услуги от администрацията изтъкват повишената минимална заплата, както и растящите цени на електрическата енергия, транспортните разходи и поддръжката и искат новите цени да влязат в сила със задна дата от 1 април 2022 г.

Предложения и становища по проекта за изменение на Наредбата могат да бъдат депозирани до 26 април, след което той ще се гледа от Общинския съвет.

ШУМ.БГ