Девет проекта на 3 кметства, 3 детски градини и 3 училища от област Шумен са одобрени за финансиране в тазгодишната кампания „Чиста околна среда“.

Средствата за проектите, които са за облагородяване на места за отдих, за детски площадки, зелени класни стаи на открито, за залесяване, почистване и др. се предоставят от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)

Одобрените проекти на общини и кметства получават финансиране до 15 000 лв. с ДДС, а тези на училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК до 7 500 лв. с ДДС.

В област Шумен с финансиране от ПУДОС, проекти ще се реализират в три села от областта. Кметството в село Илия Блъсково е с одобрен проект наречен „Водата е живот и здраве. Нека да я пазим!“.  „Заедно създаваме паркче за нашите деца“ е наречен проектът на кметството в град Плиска, който е получил одобрение и ще се финансира в кампанията за тази година. В село Енево, община Нови пазар пък ще бъде изграден нов кът за отдих, след като проектът на кметството също е получил одобрение за финансиране.

Средства за екологични инициативи ще получат три училища. Това са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Драгоево, ПГ по селско стопанство във Велики Преслав, чиито проекти се наричат „Обичам природата и аз участвам“ и СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен с проект „Природата в училищния двор“.

Одобрени са и екопроектите на три детски градини. В „Пролетна дъга“ в Шумен ще създават нов еко кът. Децата от „Пчелица“ в Шумен ще се учат как да станат по-добри приятели на пчелите, а тези от ДГ „Детелина“ в град Плиска ще имат ново място а игра на открито.

В кампанията „Чиста околна среда 2022“ бяха получени и разгледани общо 1740 проекта, от които на общини и кметства – 843, на училища ЦПРЛ/ОДК – 433, на детски градини – 464.

След извършено класиране от Комисия, назначена със заповед на Министъра на околната среда и водите са одобрени за финансирани 341 проектни предложения, от които 135 проекта на общини и кметства, 103 на училища и ЦПРЛ/ОДК и 103 проекта на детски градини.

ШУМ.БГ