5 деца на украински бежанци, настанени в Шуменска област, вече имат разрешение да посещават българско училище. Още 10 заповеди ще бъдат издадени от Районното управление на образованието /РУО/ днес.

Така от понеделник всички 15 деца, чиито родители подадоха молби децата им да учат тук, вече ще могат да влязат в клас.

“14 от децата са със заявление за посещаване на училище, а 1 е за детска градина. 2 от децата са в Шумен, 2 са във Велики Преслав, 1 в Плиска, община Каспичан, и всички останали са в община Нови пазар”, обясни за ШУМ.БГ старши експертът в РУО Николай Русев. 

“Изпълнени са всички медицинските изисквания и след като имат заповед от нас, вече няма проблем да започнат да посещават училище. Събеседвания с децата определят в кой клас да бъдат записани”, каза още Русев.

Всяко от тях вече е насочено към определено училище. Украинчетата в Шумен са в СУ “Йоан Екзарх Български” и в ПЕГ “Никола Йонков Вапцаров”.

В СУ “Йоан Екзарх Български” вече са провели беседа с украинското момиче. Въпреки че в родината си детето е изкарало първия срок на шести клас, тук е преценено, че трябва да бъде записано в пети. “Очакваме Кира на училище в понеделник. Нейните съученици от 5 “г” клас я очакват с нетърпение и сме сигурни, че ще се впише успешно в нашата училищна общност”, каза пред ШУМ.БГ зам.-директорът на училището Марияна Димитрова. Тя обясни, че момичето ще има по 2 часа седмично допълнително обучение по български език, освен редовните по програма.

Някои от украинските деца говорят руски, така че при проблеми в комуникацията ще им помагат учителите, които владеят езика. В новопазарското училище пък, където ще са повечето деца, има учител с украински.

ШУМ.БГ