Отборите на „Робо академия“ - Шумен с ръководител инж. Недялка Йорданова и на ПГМЕТТ "Христо Ботев" с ръководител инж. Татяна Боярова бяха отличени с предметни награди и сертификати от шестото издание на конкурса - изложение Младежко техническо творчество, състояло се в Горна Оряховица в края на седмицата.  

Това е второ поредно участие на шуменската “Робо академия” в конкурса. Учениците - десетокласници Илкай Али и Мартин Желязков от ППМГ „Нанчо Попович“, Валентин Ивайлов Иванов, 11 клас  от ПГСАГ, Христомир Харизанов, 10 клас и Дениз Иванов, 9 клас от ПГМЕТТ "Христо Ботев" се представиха отлично със своята разработка „Робо ръка“, която може да се управлява програмно от компютър или телефон, уточни ръководителят инж. Йорданова.

Отлично се представиха и учениците от 10 клас Самуил Станчев и Живко Стойков от ПГМЕТТ, с ръководител инж. Татяна Боярова, които заеха четвърто място между участниците от професионалните гимназии, съобщиха от гимназията. Те представиха свои разработки от клуба „Иновативна електроника“.

В надпреварата участваха общо 40 ученически и студентски екипа от страната, които представиха своите иновации и разработки в областта на електрониката, роботиката и мехатрониката.

Изложението, което има за цел изява на талантливи ученици и студенти, се организира от Фондация „Милен Григоров“ и Община Горна Оряховица със съдействието на , Федерацията на научно-техническите съюзи и Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и „Ротари клуб”.

ШУМ.БГ