Три предложения за връчване на почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ са отправени към Общинския съвет.

Номинирани са кметът на Царев брод Стефан Живков, общественикът Петър Минчев и краеведът Веска Ламбова.

Номинацията на Стефан Живков е направена от общинския съветник Данаил Данчев. В аргументите си Данчев посочва, че тази година се навършват 25 години откакто жителите на Царев брод за първи път избират за свой кмет Стефан Живков. От тогава в продължение на две десетилетия и половина той се ползва с общественото им доверие, като и в момента е кмет на селото.

За „Носител на златна значка на град Шумен“ е предложен и Петър Минчев. Докладната записка за удостояването му с почетното звание е внесена от кмета Любомир Хистов, а номинацията е направена от БК „Шумен“ в чиито Управителен съвет е Минчев. Подкрепена е от общественика Стилиян Стоянов, от директорите на РБ „Стилиян Чилингиров“ и на ДГ „Изворче“.

„Петър Минчев е един от основателите на фирма „Фикосота“ и като такъв постоянно през годините е сред основните спомоществователи на културни, учебни, спортни и други събития и организации, като освен чрез фирмата, в която работи, Петър Минчев има и направени многобройни дарения с лични средства“, се посочва към мотивите за номинацията.

Освен това през месец май тази година Петър Минчев навършва 70 години.

Предложението Веска Ламбова да получи почетния знак на Шумен е направено от съветника Стефан Минков, а инициативата е подета от читалищното настоятелство на НЧ „Добри Войников“, с което работата свързва г-жа Ламбова. В докладната си записка Стефан Минков посочва, че Веска Ламбова е от хората в Шумен, които със своята работа допринасят за изучаването на миналото на Шумен, за популяризирането родовата история и историята на местната култура, образование и културно-историческо наследство. Тази година Веска Ламбова ще чества и 80-годишен юбилей.

Предстои на сесията си на 28 април общинските съветници да подкрепят или да не подкрепят трите номинации. Почетните звания на отличените ще бъдат връчени на 11 май – Денят на Шумен.

ШУМ.БГ