Първо заседание на работна група за ускорено икономическо развитие на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе се проведе във Варна, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация в Шумен.

Форумът е организиран от сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“ и в него са участвали Златомира Мострова, заместник-председател на комисията по транспорт в Народното събрание, инж. Любомир Добрев, директор на Пристанище „Варна-Изток“, Иван Табаков, председател на Варненска търговско-индустриална камара, областните управители на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище и Русе, ръководители на регионални институции, учени и представители на НПО.

На форума председателят на УС на сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“ д-р инж. Дойчин Наков представил проектната идея на сдружението „Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа - Bulgarian Gateway“ за създаване на нов логистичен коридор на България: Азия - Варна - Шумен - Разград - Русе - Централна Европа (EU Gateway)“.

В проектната идея се планира изграждане на модерни индустриални зони в областите, където липсват, както и разширяване на вече съществуващите. Целта на проекта е да се пренасочат през България част от съществуващите и бъдещи международни търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа. Планира се още изграждане на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс - Варна, в който всички области от Североизточна България да имат постоянни тематични павилиони с продукция на местния бизнес с цел сключване на сделки с купувачи и инвеститори.

Сформираната по време на форума междуведомствена работна група „Ускорено икономическо развитие на Черноморска икономическа зона“, започва да работи по реализацията на идеята от идния месец.

ШУМ.БГ