Стотици работници и служители на шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море“ не са получавали пълния размер на заплатите си от два месеца. Днес те излязоха на пореден протест с искане държавата да им изплати заработените 27 милиона лева за ремонта на магистрала “Тракия”.

В 11,30 часа работниците спряха движението на пътен възел „Белокопитово“ край Шумен, Ришкия проход до село Ивански, Айтоски проход -  разклона на село Вресово, община Руен и кръстовището на път I-7 с път  II -74  до град Велики Преслав.

"Никой не работи за 50% заплата, никой не си купува сирене с 50% намаление. Ние искаме 100-те процента от честно изработените си пари”, каза производственият директор на фирмата Асен Тодоров.

Той и останалите от „Автомагистрали – Черно море“ не вярват на управляващите, въпреки че финансирането на пътния бранш днес отново е в дневния ред на Народното събрание. “Ако всичко ще минава през министерски съвет, да разпускат Агенция “Пътна инфраструктура”. Явно в Министерския съвет са пътните експерти, юристите и хората, които ще строят инфраструктурата на България”, каза Тодоров.

Той обясни, че 300 души от фирмата вече са напуснали заради финансовите проблеми.

От фирмата изрично подчертаха, че действията им нямат политически характер, а се борят единствено за запазване на работните с места и доходите си. Хората са категорични, че няма да се откажат от протестите си, докато исканията им не бъдат изпълнени. 

В късния следобед от фирмата изпратиха прессъобщение, в което обясняват, че Синдикалната организация на КНСБ към „Автомагистрали – Черно море“ АД отлага  протестните действия, обявени за утре (21 април 2022 г.) от 11.30 до 14.00 часа. Като причина се посочва решението на Народното събрание от днес за разплащане на 50% от дължимите 27 644 902 лева с ДДС. 

От компанията обясниха още, че ще търсят отново среща с министъра на регионалното развитие, на която да бъдат обсъдени въпросите за разплащането на останалите 50% от дължимата сума и начинът, по който да бъдат запазени работните места на хората от фирмата. 

ШУМ.БГ