В Шумен не се предвижда промяна на размера на местните данъци и такси през следващите 3 години. Това е записано в обявената от общинска администрация бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г.

Абсолютно непроменени за следващите 3 години остават планираните приходи от данъка  на недвижимите имоти, данъка върху МПС, данъка за придобиване на имущество. В размер на досегашните 6,5 млн. лв. годишно остава и таксата за битови отпадъци. Не се предвижда и ново теглене на заеми.

Сериозна разлика в посока надолу се наблюдава при очакваните постъпления от продажбата на общински земи и сгради. При заложени за 2022-ра 2,5 млн. лв. от продажба на земи, през следващите 3 години се залагат по 1,2 млн. лв. При очаквани 3 млн. лв. от продажба на сгради тази година, идните 3 се предвижда приход от по 800 хил. лв.

Приоритети остават развитието на местната икономика и постигането на икономически растеж; подобряване качеството на жизнената среда, изграждане и възстановяване на техническата инфраструктура; инвестиции в образованието, културата, здравеопазването и социалните дейности; запазване равнището на предоставените публични услуги при повишаване на качеството им и разширяване обхвата на електронни услуги, чрез повишаване ефективността на публичните разходи.

За реализиране им, въпреки “ограничения финансов ресурс от собствени приходи, ще се положат усилия за осигуряване на средства за инвестиционни разходи от Европейски оперативни програми и друго външно финансиране”. 

Бюджетната прогноза на общината няма задължителен характер. Има възможност, при изготвянето на бъдещите годишни бюджети на общината, някой от заложените параметри да бъде променен с решение на Общинския съвет. Така например 20-милионният заем, който общината тегли за ремонти на улици не беше заложен в прогнозата 2020-2023 г.

ШУМ.БГ