Близо 13 000 души са декларирали доходите си до този момент пред Националната агенция по приходите (НАП) в офис Шумен. Повече от 80 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/, съобщиха от пресслужбата на данъчните.
360 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а близо 2 500 са ги подали в офис на приходната агенция.

От НАП припомнят, че годишна данъчна декларация подават хорат, получили доходи от хонорари през 2021 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода, както и гражданите, извършвали регулярни продажби на стоки в интернет с цел търговия и печалба. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 3 май.

От приходната агенция допълниха, че най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП, което може да се направи по всяко време в денонощието. Друг вариант е подаването на декларациите и плащането на дължимия данък в офисите на НАП по постоянен адрес в работните дни до 3 май или с използването на куриерски фирми, като важи датата на приемането на пратката от фирмата..

Поради продължаващи технически проблеми, Български пощи са в невъзможност да приемат каквито и да е пратки, включително и годишни данъчни декларации за доходите.

ШУМ.БГ