Извършители на три кражби са разкрили полицейски служители от Шумен през изминалите почивни дни, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

56-годишна жена и 38-годишен мъж от Шумен са задържани, след като са установени, че са откраднали техника от частен дом в кв. “Макак“. Сигнал за липсващите вещи в полицията е подаден от 46- годишен мъж. По негови данни за времето от 20 часа на 1 май до 09:30 часа на следващия ден от дома му в кв. “Макак“ била извършена кражба на тример за косене на трева, 2 моторни машини за рязане на дърва, ръчен циркуляр, медни тави с капаци и скоростна кутия от лек автомобил.

При извършените бързи действия криминалисти открили част от вещите в автоморга в Шумен. Предадени са с протокол за доброволно предаване. След това е изяснено и кои са крадците - 56-годишна жена и 38-годишен мъж. В обитавана от тях квартира в града са намерени друга част от крадените вещи. Задържани са за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по документиране на престъплението по чл. 194 от НК продължава.

50-годишен шуменец пък е бил установен да прибира чуждо портмоне с пари и документи. Портфейлът бил загубен от  43-годишна жена пред блок на ул. „Тракия“, за което тя съобщила в полицията на 1 май около обяд. В портмонето, освен личните документи на потърпевшата, имало и 440 лева, ваучер за храна на стойност 50 лева.

За лош късмет на мъжа пред входа на блока, където жената изгубила портмонето, имало камери. На записа от тях се видяло как неизвестен мъж взема портмонето. В хода на проведените действия той е установен. Изяснено било, че взел парите и ваучера, а портмонето с документите изхвърлил. По случая е образувана проверка за престъпление по чл. 207 от НК.

40-годишен мъж от Горна Оряховица попадна на бдителни полицаи около Шумен, които го заловиха да краде нафта от камион.

На 29 април след 13 часа служители на РУ - Шумен при обход между кв. “Макак“ и 5-ти километър“ забелязали, че до паркиран тежкотоварен автомобил Мерцедес „Актрос“ със софийска регистрация имало няколко туби. Извършили проверка и установили, че водачът, 40-годишен мъж от Горна Оряховица източил 33 л. дизелово гориво от резервоара. За извършено престъпление по чл. 194 от НК е образувано досъдебно производство.

ШУМ.БГ