За поредна година ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ се представиха блестящо на Националната олимпиада по техническо чертане. Тази година до финалния кръг на надпреварата бяха допуснати 11 ученици от шуменската гимназия, което е и рекорд в досегашните им участия.

В последния кръг от Националната олимпиада по техническо чертане за 2022 година участваха 93 ученици от цялата страна, разделени в три възрастови групи. Шуменските момчета и момичета се завърнаха с две първи и едно второ място и още куп призови класирания.

Днес олимпийците бяха поздравени от кмета Любомир Христов. Той им благодари, че са представили достойно името на своето училище и на Шумен. „Винаги се радвам, когато наши ученици постигат такива успехи, защото те са доказателство за труда и усилията, които сте положили вие и вашите учители. Вярвам, че след време някои от вас ще станат инженери, проектанти или архитекти и ще се върнете в нашия град“, обърна се към тях Христов. Той връчи на учениците значки с герба на Шумен и грамоти за отличното представяне в състезанието.

Ръководителят на отбора по техническо чертане инж. Даринка Вълкова сподели, че е изключително горда със своите възпитаници. „Години наред софиянци заемаха първите места, традиционно силно е представянето и от Бургас, и Варна, но намесата на нашите ученици размести класирането“, каза Вълкова. По думите й в основата на отличните резултати на учениците стоят много труд, усилена подготовка и задружен колектив, който винаги се подкрепя и си помага във всичко.

ППМГ „Нанчо Попович“  участва с по пет ученици в първа и втора възрастова група и с един в трета.

При учениците 7-8 клас (първа възрастова група) в конкуренцията на 32-ма ученици първото място зае възпитаникът на шуменската гимназия Марио Георгиев Нейков, който събра максималните 60 точки и получи оценка отличен 6,00.  

В тази група шести е Лъчезар Бориславов Колев с актив от 53 т. и оценка 5,75, 17-тото място разделиха Евгени Веселинов Маринов и Калоян Владимиров Колев с оценка 5,50, 25-та се нареди Хрисияна Росенова Минчева с оценка 5,00.

Безапелационно първите две места във втора възрастова група – ученици 9-12 клас, заеха шуменските олимпийци Александра Станиславова Василева, която събра 157 т. и оценка 6,00 и Айан Ердинг Рамадан със 156 и също оценка 6,00.

Четвърта също с оценка 6,00, но със 155 точки е Александра Юлиянова Янева, а Елизабет Красимирова Янкова се нареди 13-та с оценка отличен 6,00, с актив от 150 т. Сава Николаев Хаджиминчев е на 21-ва позиция със 140 точки и оценка 5,75.

В тази възрастова група участваха 42-ма ученика, като до 35-то място оценките не падат под 5,50.

В трета възрастова група ППМГ „Нанчо Попович“ (също за ученици 9-12 клас) бе представен от десетокласника Ивайло Тодоров Иванчев. Той събра 114 точки от задачите и с оценка 5,50 зае 11-то място. Постижението на Ивайло Тодоров е пробив, защото той е първият представител на Шумен в състезателната група за работа със специализираната програма AutoCad.

ШУМ.БГ