Със запалване на фестивалния огън и издигане на знамето на театралния форум днес бе дадено началото на ТФ „Нова българска драма“ - Шумен 2022 година.

На тържественото откриване тази вечер пред театъра присъстваха десетки шуменци, общински съветници, представители на общинската и областната администрация, актьори, театрали, спомоществователи на театралния форум.

На добър час на фестивала пред паметника на Добри Войников пожелаха заместник-кметът на община Шумен Найден Косев и директорът на шуменски театър Или Виденлиев.

„11 май  -Денят на Шумен, празникът, който е свещен за всеки гражданин на този град. Това е една сакрална дата от 1813 година, когато Шумен за първи път чества в българските земи братята Кирил и Методий. Шумен се гордее с още една такава сакрална дата от 1856, когато тук се проявява първото театрално представление. Историята ни пренася през вековете, за да стигнем до днешна дата за поредния фестивал „Нова българска драма“ и за да докажем отново, че градът ни пази българските традиции, българския дух чрез почитта ни към българската драматургия. Искам да приветствам всички, които работят в името на българския театър, отстояват и развиват българския театър. На добър час на фестивал „Нова българска драма“ 2022“, пожела Найден Косев.

„Искам да ви приветствам с Добре дошли и да изкажа огромното удоволствие да имам тази чест да открия този изключителен фестивал, който има наложени традиции и немалка история. Искам да благодаря на партньорите и спонсорите на фестивала и разбира се на хората от журито, на които наистина ще им бъде трудно да изберат най-добрите постановки. Чести празник, бъдете здрави. Очакваме ви в театъра. На добър час на фестивала“, каза в словото си директорът на ДКТ „Васил Друмев“ Илия Виденлиев.

По традиция след официалното откриване на фестивала бяха поднесени цветя през паметниците на Добри Войников и Васил Друмев.

ШУМ.БГ