Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайска атака, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с "политиката на единен Китай"*. Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения.

Самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима", каза Байдън по време на пресконференция в Токио с японския премиер Фумио Кишида. 

Държавният глава допълни, че Пекин си играе с огъня, като изпраща бойна авиация в близост до въздушното пространство на острова.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван.

"Ако това стане, това ще бъде поредното действие, подобно на това, което се случи в Украйна", посочи той.

Неназован официален представител на Белия дом заяви пред Ройтерс, че няма промяна в американската политика.

"Както и президентът каза, политиката ни не се е променила", каза той. "Той потвърди нашата политика на единен Китай, както и ангажиментът ни към мира и стабилността в района на Тайванския проток.

Потвърди и ангажимента ни по Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайпе военни средства, за да се брани."

---

* Политика на единен Китай - политика, упражнявана от САЩ и множество други предимно западни страни. Те официално поддържат дипломатически отношения само с една от двете китайски страни - КНР. На практика обаче държавите, които спазват "политиката на единен Китай", третират Тайван като независим субект. Страни като Никарагуа, които спазват "принципа на единен Китай", изцяло подкрепят позицията на Пекин - де юре и де факто не признават острова за самостоятелна дъжава.

Клуб Z