Руски дипломат от постоянната мисия на страната в ООН в Женева обяви, че напуска поста си, несъгласен с инвазията на Москва в Украйна.

Това е силно необичайна политическа оставка заради войната. За трите месеца от началото на инвазията почти не се виждат знаци на открита съпротива в руски държавни институции.

Борис Бондарев - съветник в постоянната мисия на Русия в ООН, който работи по контрола на въоръженията, каза пред "Ройтерс": "Отидох в мисията като всяка друга понеделник сутрин, препратих писмото си за оставка и напуснах."

"Започнах да си представям това преди няколко години, но мащабът на това бедствие ме накара да го направя", обясни той, имайки предвид руското нахлуване в Украйна. Няколко пъти изразявал притесненията си от действията на Русия, но чул само как трябва да си държи устата затворена, за да избегне последствията.

"Учих за дипломат и съм дипломат от двадесет години", пише Бондарев в LinkedIn. "(Руското външно) министерство се превърна в мой дом и семейство. Но аз просто не мога повече да участвам в този кървав, безсмислен и абсолютн ненужен позор."

Нещо повече, руското външно министерство вече не се занимава с непосредствените си задачи и започнало да "обслужва тесен кръг лица", а нивото на лъжите и липсата на професионализъм, постепенно разраствали се от 20 години, придобили "катастрофален мащаб".

Украйна призова руски дипломати да подадат оставка по време на дебат в Съвета по правата на човека през март. Бондарев обаче каза, че не очаква други да го последват: "Страхувам се, че съм единственият."

Кира Ярмиш, говорител на осъдения на затвор критик на Кремъл Алексей Навални, приветства оставката. "Изглежда, във външното министерство има само един честен човек", написа Ярмиш в "Туитър".

Дневник