Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Парите ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво, съобщи БТА.

ЕС вече осигури 1.5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

Без мито за стоки от Украйна за една година

Съветът на ЕС одобрява и въвеждането на временен режим на свободна търговия с Украйна, като се предвижда за една година да отпаднат митата за вноса на украински стоки. Решението засяга също украинския износ за ЕС на земеделско производство, включително квотите. Уточнява се, че днешното решение е взето по предложение на Европейската комисия от края на април и е одобрено от Европейския парламент.

Дневник