Русия съсредоточава цялата си мощ в Донбас (Донецка и Луганска област в Източна Украйна) и иска да унищожи всичко там. Предупреждението дойде от новото обръщение на президента Володимир Зеленски.

В същото изявление той даде да се разбере, че убитите украинци за трите месеца война, започната от Русия, наброяват десетки хиляди, без да уточни дали числото включва и военни, и цивилни и колко са те.

Според ООН цивилните жертви на конфликта приближават 4000 души, но винаги се уточнява, че това са само потвърдените смъртни случаи, а реалният брой вероятно е много по-голям.

Президентът реагира и на обявена от Русия "пауза" в бойните действия за евакуация на цивилни, като свърза решението с неуспеха в бързото постигане на целите.

По думите му Русия хвърля всички възможни ресурси в четири града в Донбас: Лимап, Попасна, Северодонецк и Славянск.

Особено важен е Северодонецк заедно със съседния Лисичанск, които Русия се опитва да обгради от три посоки, както заяви и управителят на Луганска област Серхий Гайдай.

Според него близо 15 хил. души не са успели да се евакуират от Северодонецк. В собствено видеообръщение в "Телеграм" той повтори предупреждението си от миналата седмица: "Просто изличават Северодонецк от лицето на земята."

Зеленски поиска още оръжия от Запада, за да задържат Украйна в битката, включително реактивни системи за залпов огън и танкове.

Президентът каза, че украинската армия отблъсква атаките, но "ще бъде нужно време и много повече усилия от нашия народ, за да преодолеем тяхното предимство в количеството на оборудването и оръжията". Призова украинците за гордост, след като устояха три месеца във война с очаквана (според някои в Русия) продължителност три дни.

    Ситуацията в Донбас е изключително трудна. Цялата оставаща сила на руската армия сега е концентрирана в този регион. Окупаторите искат да унищожат всичко.

Володимир Зеленски, президент на Украйна


В изказването си Зеленски се подигра на руския военен министър Сергей Шойгу, който във вторник заяви, че Русия умишлено задържала офанзивата си, за да даде време на жителите на обградените населени места да се евакуират. "Да, след три месеца търсене на обяснение защо не успяха да пречупят Украйна за три дни не им хрумна нищо по-добро от това, че така били планирали."

    Винаги трябва да помним, че оцеляхме тези три месеца, благодарение на десетки хиляди подвизи на онези, които защитиха държавата. И на цената на десетки хиляди животи на украински мъже и жени, убити от окупаторите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Дневник