Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен допусна вчера европейска подкрепа за усилията за конфискуване на активи на руската централна банка, за да помогне за възстановяването на Украйна след войната.

"Ако е възможно, и руските активи, които замразихме", трябва да се използват във всеобхватнво решение на проблема, каза Фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос. Според представител на комисията официално предложение може да дойде още днес.

Не е известно какво би било мястото на това предложение в "глобалната платформа", предложена от Фон дер Лайен за възстановяването на Украйна, в която водещи ще са Украйна и Европейската комисия и в която всяка държава, финансовите институции и частният сектор ще могат да допринесат.

Това става дни след като предложение средства на Русия, нападнала Украйна на 24 февруари, да се използват за възстановяването на засегнатата държава дойде от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Балтийските държави вече изпратиха съвместен документ с призив възстановяването, оценявано от Украйна на 560 млрд. евро, да стане и с руски активи. "Съществена част от разходите за възстановяване на Украйна... трябва да бъдат покрити от Русия", гласеше писмото, споменаващо и 300 млрд. евро замразени активи на Руската централна банка.

Въпросът е как да бъдат използвани "законни начини" за това - въпрос, по който имат резерви редица държави, от Германия и Нидерландия до Гърция и Белгия.

В речта си в Давос Урсула фон дер Лайен изтъкна, споменавайки руските активи, че въпросът не е само как да се поправят щетите от "унищожителния бяс на (президента Владимир) Путин, но и за изграждането на бъдещето, което украинците сами са избрали".

Западът търси начини

Реакциите и сред експерти остават разнопосочни, като мнозина смятат тези средства за парите на руския народ.

Според еврокомисаря Валдис Домбровскис предстои да се види дали ЕС има "основание за конфискация (на активи на централната банка - бел. ред.) в рамките на международното наказателно право". На срещата на Г7 в Бон миналата седмица в сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че конфискуването на активи на Руската централна банка "не е законно в САЩ в момента".

Но това може бързо да се промени, отбелязва EUObserver. В коментар този месец експертът по международно право Пол Стивън написа, че конфискуването на активи на централната банка "явно нарушава международното право", но заключи и че "конституционно издържан закон", подкрепен от Конгреса на САЩ и президента, може да освободи САЩ от международните им задължения в тази сфера. Подобен текст вече се изготвя в Канада.

В Украйна вече действа такъв закон - подписан от президента Володимир Зеленски в понеделник - позволяващ властите да конфискуват активи и имущество, собственост на Русия, и да ги продават, за да подкрепят военните усилия на Украйна. Тази мярка не е безсрочна, а ще е в сила до края на военното положение (засега - до края на юли).
Фон дер Лайен едновременно с това даде да се разбере, че руските активи далеч не бива да са единственото средство за следвоенното възстановяване на Украйна: сериозни инвестиции трябва да се комбинират с "амбициозни реформи" в администрацията, съдебната система, икономиката, "да се избави от олигарсите" и "така твърдо да се подкрепи Украйна в следването на европейския ѝ път".

Нещо повече, Киев се нуждае от директна бюджетна подкрепа, за да плаща заплати и пенсии, за основни услуги, и това е причината евросъюзът да отпусне пакет с помощи за 10 млрд. евро (безпрецедентен в помощ на трета страна).

  Украйна трябва да спечели тази война. А агресията на Путин трябва да бъде стратегически провал. Така че ще направим всичко възможно да помогнем на украниците да надделеят и да си върнат бъдещето обратно в ръцете си.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Дневник