Москва ще обмисли въпроса за размяна на пленници с Украйна след съдебен процес срещу украинските бойци, задържани от Русия. Това посочи днес руският зам.-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от агенциите във федерацията, предаде "Франс прес".

"Ще проучим всичко това, след като предалите се бъдат съдени и бъде произнесена присъда. Преди това дискусиите за размяна са преждевременни", добави той.

Миналата седмица се предадоха в плен последните украински защитници на стратегическия град Мариупол, барикадирали се от седмици в подземията на местния завод "Азовстал". Според руското военно ведомство там са пленени близо 4000 украински бойци. Киев се стреми да организира размяна на военнопленници, но руските власти заявиха неведнъж, че смятат част от тях за неонацисти, извършвали военни престъпления.

Високопоставеният руски дипломат настоя да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва като условие, за да се избегне глобална продоволствена криза поради блокирания износ на украинско зърно, откакто Кремъл предприе нашествието си в Украйна.

Руденко поиска също така Киев да разминира черноморските пристанища, за да могат корабите да превозват зърно оттам. Той увери, че за целта Русия е "готова да осигури хуманитарен коридор" за тези плавателни съдове.

Известна с плодородните си черноземни почви, преди руската офанзива Украйна беше четвърти по големина световен износител на царевица и бе напът да се нареди на трето място по износ на пшеница. /БТА

Дневник