Треньорът на баскетболния "Голдън стейт уориърс" Стив Кър отправи емоционално и силно послание след масовото убийство на деца в училище в Тексас. Той поиска законови промени, които да доведат до строг контрол върху оръжията, като обвини сенаторите в бездействие и защита на собствения интерес.

С появата си пред медиите Кър каза, че няма да говори за баскетбол. С насълзени очи той заяви, че е крайно време да се направи нещо различно от обичайното изказване на съболезнования, съпътствано от минута мълчание.

"Уморен съм, толкова съм уморен от изказването на съболезнования. Достатъчно", каза Кър. Той смята, че "50 сенатори във Вашингтон ни държат заложници", като не искат дори да пуснат предложението за гласуване.

"Осъзнавате ли, че 90% от американците, без значение от политическите пристрастия, искат проверка на миналото (за получаване на оръжие). 90% от нас", каза Кър.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска конгресът да въведе изискване за допълнителни проверки на хората, купуващи оръжие, както и да се наложи забрана за продажба на някои видове оръжия.

Дневник