Руският президент Владимир Путин нареди в сряда на правителството да повиши минималната работна заплата и пенсиите на неработещите пенсионери с 10% от юни, като заяви, че не всички икономически проблеми са свързани с конфликта в Украйна. Така минималното възнаграждение ще стане 15 278 рубли (около 473 лв.).

В излъчвано по телевизията заседание на Държавния съвет на Русия, Путин каза, че инфлацията няма да надхвърли 15% тази година и че заедно с повишаването на пенсиите през 2021 г., възрастните хора, ще получат реално увеличение на доходите си.

Според руския президент и по-младите ще усетят подобрение в стандарта си на живот, тъй като редица социални плащания, са обвързани с размера на работната заплата. Путин нареди на военното министерство да изплаща редовно заплатите на войниците, участващи във военните действия в Украйна и обезщетенията на ранените и за семействата на загиналите, след като посети болница, в която се лекуват ранени в Украйна.

Оптимистичната прогноза на Путин е в противоречие с очакванията на руската централна банка за годишна инфлация от18-23%, като и с отчетената през през март и април около 17.5% по официални данни. Сега руският статистически институт съобщава, че през май наблюдаваните стоки са поскъпнали с 0.15%, а от началото на 2022 г. - 11.8%, без да се обяснява рязкото забавяне на инфлационните процеси.

Според Путин годината "ще бъде трудна", но това не означава, че "всички тези трудности са свързани със специалната военна операция", както Москва нарича войната в Украйна. Той даде за пример западните държави, в които инфлационните нива са подобни на руските, и без да участват във военните действия.

Руският президент заяви в сряда, че спасители от Министерството на извънредните ситуации ще бъдат изпратени на помощ на армията в Украйна, като ще се занимават основно с разминиране и организиране на хуманитарни действия в районите под руски контрол.

Дневник