Унгария ще задължи банките, телекомуникационните фирми, големите търговски вериги, застрахователите, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "голяма част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет, обяви премиерът Виктор Орбан в сряда във видео, публикувано на страницата му във "Фейсбук".

Орбан каза, че банките и компаниите, които правят "допълнителни печалби" в настоящата трудна ситуация на фона на войната в Украйна и нарастващите цени, ще трябва да допринесат за разходите за укрепване на унгарската армия и тавани за финансиране на сметките за енергия на домакинствата. Допълнителният данък ще се прилага през тази и през 2023 г., съобщава Ройтерс.
"Очакваме онези, които правят допълнителни печалби в тази ситуация да допринасят за разходите", заяви премиерът.

Орбан не уточни размера на целевите приходи от новите мерки, като каза, че всички подробности ще бъдат огласени в четвъртък.

"Ще задължим банките, застрахователите, големите търговски вериги, енергийната индустрия и търговските фирми, телекомуникационните компании и авиокомпаниите да плащат голяма част от допълнителните си печалби в два държавни фонда", каза Орбан.

От тях ще се финансират разходите за компенсиране на домакинствата за поскъпването на енергията и за издръжката на армията

Това не е първият път, когато Орбан, който дойде на власт през 2010 г. и спечели четвърти пореден мандат на изборите миналия месец, въвежда извънредни данъци върху банките и други сектори, за да запуши дупки в държавния бюджет. Той предприе подобна стъпка след финансовата криза и през 2010 г. обложи допълнително банките, търговските дружества и енергийните фирми. Това помогна за намаляване на дефицита, но подкопа доверието на инвеститорите.

Изправен пред скока на инфлацията, националистическият лидер наложи пределни цени на основните храни, горивата и ипотеките, в допълнение към ограничаването на сметките за енергия.

Дневник