Русия обяви, че ще плаща задълженията си към международните кредитори в рубли, след като в 6:01 часа българско време в сряда изтече лицензията, дадена ѝ от Министерството на финансите на САЩ, с която се разрешават плащания по външния дълг в долари.

Заявлението беше направено от руското финансово министерство, след като стана ясно, че OFAC (подразделението за прилагане на санкциите на американското Министерство на финансите) няма да поднови разрешителното.

Според Москва неподновяването на лицензията нарушава правата на кредиторите и "прави невъзможно продължаването на обслужването на държавния външен дълг в щатски долари". Ето защо, плащанията ще се извършват в рубли, като националният депозитар, като агент по плащанията, може след това да ги превалутира в долари и евро.

"Сегашната ситуация няма нищо общо с 1998 г., когато Русия нямаше достатъчно средства, за да изплати дълговете си. Сега пари има, желанието за плащане също е налице. Тази ситуация, изкуствено създадена от една неприятелска държава, няма да се отрази на качеството на живот на руснаците", заявява министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

По данни на руската централна банка заради санкциите заради войната в Украйна нейни активи за около 300 млрд. долара са блокирани в чужбина. САЩ обявиха, че са замразили около 100 млрд. долара, а в сряда ЕС заяви, че е задържал около 25 млрд. долара.

Нова гореща дата

Следващият падеж по руския държавен дълг е на 27 май по две серии облигации, деноминирани в долари и в евро. Финансовото министерство обяви миналия петък, че е прехвърлило предсрочно парите в дължимите валути на депозитара, две седмици преди падежа, за да използва действието на лицензията преди тя да изтече..Но не е известно дали средствата са стигнали до всички инвеститори. Един, базиран в Азия притежател на облигации, казва пред Ройтерс, че плащането не е пристигнало в сметката на фирмата до сряда. Русия има 30-дневен гратисен период за двете плащания.

В съобщение до клиентите си обаче компанията за финансови услуги "Дж. П. Морган" (JPMorgan) пише, че въпреки, че има известна "остатъчна несигурност" относно превода, най-вероятно е той да е бил платен.

"Това след това поставя фокус върху следващите две дати на плащания - на 23 юни и 24 юни", пише Джони Гулдън от JPMorgan.

Тогава Русия трябва да погасява задължения по три доларови облигации на 23 юни и по още една на следващия ден. Плащанията по облигациите от 24 юни няма да могат да бъдат направени без лицензията от САЩ и при това те имат гратисен период от 15 работни дни, отбелязва Ройтерс. Това може да доведе до обявяването на Русия в дефолт от притежателите на облигациите заради неспазване на договорните условия.

"Руската икономика вече е под тежки санкции, така че непосредствените последици от неизпълнението вероятно няма да означават много за икономиката", казва пред Ройтерс Алексей Булгаков от инвестиционната банка "Ренесанс капитал" (Renaissance Capital).

Но неизпълнението би попречило на Русия да си възвърне достъпа до международните пазари, докато не се разплати напълно с кредиторите си и всички съдебни дела, произтичащи от неизпълнението, не бъдат уредени. А това може да отнеме години.

Дневник