Украинският президент Владимир Зеленски нареди в сряда на правителството да въведе визов режим за влизане на руски граждани, позовавайки се на необходимостта от подобряване на граничната сигурност след нахлуването на Москва. Това става на 91-ия ден от началото на войната, започната от Русия в Украйна.

В момента на руските граждани е разрешено да посещават съседна Украйна без визи за 90 дни. В заповед, публикувана на президентския уебсайт, Зеленски съобщава, че подкрепя петиция, подадена от гражданин с молба тази практика да бъде прекратена.

"На фона на пълномащабна руска агресия, повдигнатият въпрос е жизненоважен. Подкрепям необходимостта от засилване на контрола върху влизането на руски граждани", заявява президентът.

Той добавя, че е изпратил писмо до премиера Денис Шмихал с молба да работи по въпроса.

В момента Русия е една от 81 държави, с които Украйна има безвизов режим за престой от 90 дни в рамките на всеки 180 дни. Той е същият като за повечето европейски държави, за САЩ и Канада, които подкрепят Украйна във войната с Русия. Москва също не изисква визи от приносителите на украински паспорти за престой от 90 дни. А за жителите на сепаратиските региони Донецк и Луганск в Източна Украйна - за 180 дни.

Руският президент Владимир Путин в началото на миналия месец подписа указ за въвеждане на визови ограничения за граждани на страни, които Москва счита за "неприятелски", включително Украйна.

Дневник