Общо 40 града са нападати от руските сили в Донецка и Луганска област, обяви украинската армия.

Официалната информация, идваща от противника на Русия, е знак, че Москва засилва настъплението си в Източна Украйна два месеца след като обяви, че именно Донбас (днес така са известни посочените две области) е фокус на бойните действия в хода на войната, наричана от нея "спецоперация".

В обновените си данни във "Фейсбук" въоръэжените сили обясниха, че окупаторите стреляли по над 40 града и повредили или унищожили 47 цивилни обекта, от които 38 са жилищни домове, един - училище.

Петима цивилни са загинали, дванайсет са ранени вследствие на атаките според същата публикация. Десет вражески атаки са отблъснати от украинските сили според същото съобщение.

В неделя управителят на Луганска област Серхий Гайдай обвини Русия, че използва "тактиката на опожарената земя" в усилията си да овладее Северодонецк, град с около 100 хил. души (довоенно) население.
Падането на Северодонецк и града близка Лисичанск би оставило цялата Луганска област под контрола на Русия и сепаратистите. Потвърждението, че Русия напредва в Донбас и че армията ѝ "значително превъзхожда" украинската в някои части на изтока, дойде и от украинския президент Володимир Зеленски. Тази седмица той предупреди, че Русия унищожава Донбас, и поиска още оръжия.

Според изданието NV.ua руските сили са стреляли и по центъра на Лисичанск, докато засилват атаката срещу Северодонецк.

По думите на Гайдай полицията в Лисичанск прибира тела на убити, за да бъдат погребани в масови гробове - в един квартал на града са потребани така близо 150 души, обяснява, но не уточнява за какъв период.

Дневник