Западът и Австралия са изправени пред рисковете от нов пакт между Китай и Тихоокеанския регион, който ще увеличи влиянието на азиатския гигант в обширна територия и ще повдигне въпроси за глобалната сигурност. За това съобщава в. "Гардиън", получил достъп до проектоспоразумението.

Заради този документ - новината за който излиза в деня на представянето на обновената стратегия на Държавния департамент за Китай по-късно днес - обиколки в региона започват първите дипломати и на Австралия (Пени Уонг), и на Китай (Ван И).

Ван започва десетдневната си обиколка в региона от Соломоновите острови, където вече бе подписан подобен двустранен текст, засилващ влиянието на втората икономика в света и отворил възможности Китай да разшири значително военното и полицейското си присъствие на островите.

Какво предвижда сделката

Основен акцент в текста е, според видяната от "Гардиън" чернова, ще "разширяване на сътрудничеството в правоохранителната дейност", ще се водят съвместни усилия за справяне с трансграничната престъпност и ще се установи механизъм за диалог в полицейското сътрудничество и капацитета на силите на реда.

Китай би могъл да предложи на полицейските сили в региона обучение на "средно и високо ниво. Пекин също тата ще иска да се проведе възможно най-скоро министерски диалог между Китай и Тихоокеанския регион (вероятно между вътрешните министри) по полицейски въпроси.

Азиатският гигант иска да помогне за изграждането на лаборатории за пръстови отпечатъци, аутопсии и свързани с криминалистиката изследвания, анализ на дигитални източници в хода на разследванията и пр.

Друга важна точка: киберсигурността, с фокус върху "формулирането на правила за глобалното управление на данни". Пекин би искал достъп до картографирането на чувствителни морски райони, но и до ценни природни ресурси, какъвто вече има. "Гардиън" цитира собственото си разследване от миналата година, според което Китай е получил над половината морски дарове, дървесина и минерали, изнесени от региона, през 2019 г., на стойност общо 3.3 млрд. долара. Към 2016 г. в региона действат 290 китайски индустриални съда - за сравнение тези от местните държави са 240.

От икономическа гледна точка фокусът е върху разговори и проучвания за изграждането на свободна търговска зона и засилване на сътрудничеството в земеделието, управлението на горите и рибарството, минното дело, енергетикат, инфраструктурата, информационните технологии и инвестициите.


Има и стъпки, утвърждаващи китайската "мека сила" в региона - споразумението:

  •     дава 2500 финансирани от правителството на Китай стипендии за жители на държавите;
  •     създава нови възможности за проекти за езиков обмен (т.е. засилване на присъствието на китайския език);
  •     добавя 2 млн. долара помощи за тихоокеанските държави за справяне с последиците от пандемията;
  •     китайски лекари ще бъдат изпратени в държави от региона в следващите пет години;
  •     утвърждава ангажимента на Китай двустранната търговия да се удвои до 2025 г.

Когато пандемичната обстановка позволява, ще бъдат изпратени актьорски трупи и други формации като част от културния обмен.


Защо е важно

Държавите в региона са малки, но с местоположението и ресурсите си се смятат за важни от геостратегическо значение.

Австралия, Нова Зеландия и - не на последно място - Съединените щати са притеснени. Ако споразумението със Соломоновите острови би могло да проправи пътя за отваряне на китайска военна база на 2000 км от източното крайбрежие на Австралия (засега властите и в двете страни опровергават такива планове, но теоретичната възможност съществува), то рисковете от регионален пакт са още по-големи.

За малките тихоокеански страни проблемът се крие в риска от загуба на суверенитет и превръщането им в център на геополитическото противопоставяне със САЩ (Северна и Южна Америка са от другата страна на Тихия океан).

Документът е израз на засилващите се регионални амбиции на Китай в момент, когато Западът все по-открито търси начини за сдържането му, макар и процесът да остана в последните месеци в сянката на войната в Украйна.
През септември миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха нов пакт, известен като AUKUS, с фокус върху сфери като отбрана и киберсигурност в Индо-Тихоокеанския регион, неофициално целящ сдържане на Китай. Междувременно регионалните съюзници на Запада се опитват да ангажират Тихоокеанския регион в други инициативи за сътрудничество.


Друг формат на САЩ, Индия, Япония и Австралия, известен като Четиристранен диалог за сигурност (QUAD), проведе среща в Токио тази седмица в присъствието на новия австралийски премиер Антъни Албанезе и Уонг. Напрежението се засили след коментари на американския президент Джо Байдън в Токио, според когото САЩ биха защитили Тайван от Китай, ако се наложи - разрез с традиционната политика на Вашингтон по темата.

Подобни коментари и партньорствата в регионалните инициативи около САЩ се превръщат в изпитание и за Австралия, за която китай бе водещ икономически партньор до започналия разрив преди няколко години. Съревнованието, наблюдавано от САЩ, за Тихоокеанския регион също ще има последици в китайската геополитическа надпревара.


Действията на Китай са свързани дори с Тайван, който азиатският гигант иска да си върне. Соломоновите острови и Кирибати (друга държава, сключила важна двустранна спогодба с Пекин) бяха две от държавите в региона, признаващи независимостта на Тайван, но и двете скъсаха отношенията с него, за да признаят Китай. Последваха и двустранните документи. В момента само три държави от региона - Науру, Тувалу и Палау - имат пълни дипломатически отношения с Тайван. А всяка държава е важна, тъй като списъкът в момента включва едва 14 по света.

Високопоставен дипломат от тихоокеанския регион казва за "Гардиън", че някои лидери може да се притесняват от споразумението, но "в региона е оставен голям вакуум от традиционните партньори" и трябва да се положат големи усилия, за да се спечелят отново сърцата на тези страни. Между Канбера и повечето от тези държави дълго назряваше напрежение и заради австралийската климатична политика - глобалното затопляне може да остави някои от малките островни страни под вода и те обвиняват Австралия (за която въглищата са изключително важни), че не приема притесненията им сериозно.


Навярно затова австралийският първи дипломат Уонг каза днес, че Австралия по време на предишното правителство (на консервативния Скот Морисън) и негови предшественици е показвала неуважението си към региона (всъщност дори се подиграваха на лидерите му, когато чуваха, че морското равнище се покачва) но всичко ще се промени.

Съпротива

Идеята на Китай е сделката да бъде подписана във Фиджи другата седмица на втората среща между първите дипломати от Пекин и държавите в региона. Новият австралийски външен министър Пени Уонг заяви, че Китай може да е обявил ясно намеренията си, но "и тези на австралийското правителство са такива".

Заради тази среща Уонг отива до Фиджи, за да търси мостове към властите в тихоокеанските държави. Така за кратко в графика на премиера на Фиджи, Франк Байнимарама, се появиха две срещи с регионални сили за няколко дни: днес - с първия дипломат на Австралия, утре - с този на Китай.

Всъщност не всички в региона са готови да подкрепят. Федеративни щати Микронезия - северно от Китай и Папуа Нова Гвинея, иска сделката да бъде отхвърлена и ще го заяви пред китайския външен министър с аргумента, че тя би могла да доведе до нова "студена война" между САЩ и Китай и цели да укрепи влиянието на Пекин, контрола върху комуникационната инфраструктура и други и ресурсите - и дори да осигури възможността за китайско подслушване на разговори и четене на имейли на тихоокеанските държави.